Linea Berglund

Var snäll mot naturen och mot dig

TIPS Permalink0
Hej! 
Eftersom jag är så himla förtjust i att sortera och ta vara på miljön vill jag bara lyfta fram detta så att fler börjar tänka på det här med återvinning, för det finns inte oändligt med resurser :)
 
Sverige är riktigt duktiga på att sortera och återvinna sina sopor faktiskt faktiskt, vilket jag känner mig riktigt stolt över! Varje individ kan göra stor skillnad.
Soppåsen fylls så betydligt mycket fortare om man slänger allt i den än om man plockar ur plast, metall, kartong, glas och matavfall och lägger i en egen påse för att sedan återvinna.  
Sen är jag lite överdriven när det gäller återvinningen vissa dagar och andra dagar är jag inte så noga, när det t.ex. kommer till mjölkförpackningar eller annan kartong, men det är fortfarande det stora hela som spelar roll. Vi måste bli bättre på att sortera och återvinna, men också att se över våra konsumtionsvanor. 
Det jag brukar vara noga med om jag har lust och tid är att pilla bort hela plastkorken på mjölkförpackningar och andra tetrapak med denna variant, tycker det blir mycket lättare att vika ihop förpackningar och det känns lite, lite bättre. Det ska vara roligt att återvinna :D
 
 
Något som många glömmer att sortera eller inte tänker på:
  • Försök att sortera metallen på exempelvis kvarg och créme fraiche brukar. Dessa ska verkligen inte läggas i vanligt restavfall! 
  • En liten luring är även ex. chipspåsar och kakpåsar i såna där prassliga förpackningar med glansig indsida, det bästa är att krama ihop påsen till en liten boll - vecklar den ut sig ska den sorteras som plast och om inte så sorteras den som metall.
  • Kuvert och andra papper med klister på sorteras i de vanliga restavfallet, inte i tidningsåtervinningen. Limmet kan försötör nämligen återvinningsprocessen!
  • Mascaror, nagellack, målarfärg etc. sorteras som farligt avfall om de inte är rengjorda innan. Då sorteras de efter sin förpackning.
  • Keramik och porslin ska lämnas in på återvinningscentralen och inte slängas i glasåtervinningen.
  • EU-komissionen beslutade även nyligen om att värmeljusbehållarna inte ska sorteras som metallförpackning utan ska sorteras som metallskrot på återvinningscentralen. Viktigt!
Det finns natuligtvis fler saker att vara noga med men detta är de främsta jag kommer att tänka på som man bara slänger i de vanliga soporna.
Om du undrar hur du ska sortera kan du gå in på NSR, där finns en sorteringsgudie där du kan se hur du återvinner ditt avfall :)
 
Kram!

Endast det bästa är bra nog

SMOOTHIELICIOUS Permalink0
(Vi måste köpa nya glas.)
 
Hejsan! 
Idag är det jag som måste kurera mig och det gör jag på allra bästa sätt - med en smoothie i hand. 
När jag unnar mig så gör jag oftast en smoothie utan alla mina pulver, inte för att de förändrar smaken så värst mycket, mer för att lyfta fram de söta smakerna utan att känna sig allt för onyttig. 
Just nu längtar jag så mycket till sommaren så att jag äntligen kan få blanda i persikor igen! De är min absoluta favoritfrukt och ger en sån söt och krämig smoothie. Nu är det även dags att fylla på min hylla i skafferiet med härligheter så som nötter, frön, kokosolja, pulver och torkad frukt! Som jag längtar :D 

♥ Dagens härliga smoothie (till två glas) 
 
1 apelsin
1 stor banan
1 skiva ananas
7 stora jordgubbar
2 dl fryst mango 
1 dl vatten
1 ägg

Titta vad jag lyckades pressa fram!

HÄLSA OCH TRÄNING, SMOOTHIELICIOUS, TIPS Permalink0
Hallå! 
 
Ja, så här gott borde väl alla ha det varje morgon, nypressade hälsojuicer.. Mmhm.
Det finns givetsvis en anledning till att jag gör två olika, den gröna är till mig och den gula till min sambo, än är han inte redo att börja med den gröna superjuicen, eller ja, vi får se ;) 
 
Jucierna pressas i min juicepress, jag har alltså inte en centrifug som de flesta utan en juicepress maskin som istället tvinnar ur saften ur grönsakerna/frukterna. Maskinen har inga vassa kanter, den är inte heller särskild svår att diska. Personligen så tycker jag att man får ur mer saft ur grönsakerna/frukterna och eftersom den är så tystlåten (inte alls som en centrifug som låter högt) med ett mer brummande tyst ljud älskar jag den. 
Förr var jag lite emot att juicea, dels för att man slänger bort så mycket överbliven frukt* men också för att jag inte trodde man fick i sig de viktiga näringsämnena.
Men nu har jag ändrat min åsikt, det måste man våga göra! Det visar sig att man får i sig de viktiga näringsämnena, min mor är ett vandrande bevis. Hon var mer eller mindre sängliggandes hela tiden under mina första år på gymnasiet och kunde aldrig gå runt i affärer, innan det behövde hon ofta vila. För två år sedan berättade hon för mig (efter att ha levt på juicer och smoothie pga av svåra problem med att äta mat) att hon hade gått runt i affärer på Stockholms gator, det var ren lycka att höra. 
 
Det positiva med juicerna är att du inte får i dig för mycket fiber vilket är lite snällare mot tarmen, istället kan man säga att juicen renar tarmen. Superbra
Jag skulle verkligen rekommendera alla att juicea lite då och då, särskilt med spenat då den hjälper till att dämpar ditt sötsug om du har något :) Min bror testade att dricka juicer med spenat och dämpade till och med sitt röksug, så det är aldrig fel att prova! Sen kanske det inte fungerar för alla, men så är det ju med allt. 
 
Min gröna juice består oftast av:
Isbergssallad
Ruccola
Spenat
Apelsin
För sötare smak tillsätter jag ananas eller äpple
För lite mer fart tillsätter jag ibland selleri
 
* Av den överblivna frukten/grönsakerna går det att göra härliga grönsaksbiffar! Blanda bara i lite ägg och kryddor precis som med vanliga nötbiffar så blir det jättegott! Försök sedan att kompostera den överblivna frukten, i Borås har vi så kallade "svarta påsar" där vi lägger det som ska komposteras men om din kommun inte har det så bör det finnas vid din återvinningsstation! 
Till top