Linea Berglund

Var snäll mot naturen och mot dig

TIPS Permalink0
Hej! 
Eftersom jag är så himla förtjust i att sortera och ta vara på miljön vill jag bara lyfta fram detta så att fler börjar tänka på det här med återvinning, för det finns inte oändligt med resurser :)
 
Sverige är riktigt duktiga på att sortera och återvinna sina sopor faktiskt faktiskt, vilket jag känner mig riktigt stolt över! Varje individ kan göra stor skillnad.
Soppåsen fylls så betydligt mycket fortare om man slänger allt i den än om man plockar ur plast, metall, kartong, glas och matavfall och lägger i en egen påse för att sedan återvinna.  
Sen är jag lite överdriven när det gäller återvinningen vissa dagar och andra dagar är jag inte så noga, när det t.ex. kommer till mjölkförpackningar eller annan kartong, men det är fortfarande det stora hela som spelar roll. Vi måste bli bättre på att sortera och återvinna, men också att se över våra konsumtionsvanor. 
Det jag brukar vara noga med om jag har lust och tid är att pilla bort hela plastkorken på mjölkförpackningar och andra tetrapak med denna variant, tycker det blir mycket lättare att vika ihop förpackningar och det känns lite, lite bättre. Det ska vara roligt att återvinna :D
 
 
Något som många glömmer att sortera eller inte tänker på:
  • Försök att sortera metallen på exempelvis kvarg och créme fraiche brukar. Dessa ska verkligen inte läggas i vanligt restavfall! 
  • En liten luring är även ex. chipspåsar och kakpåsar i såna där prassliga förpackningar med glansig indsida, det bästa är att krama ihop påsen till en liten boll - vecklar den ut sig ska den sorteras som plast och om inte så sorteras den som metall.
  • Kuvert och andra papper med klister på sorteras i de vanliga restavfallet, inte i tidningsåtervinningen. Limmet kan försötör nämligen återvinningsprocessen!
  • Mascaror, nagellack, målarfärg etc. sorteras som farligt avfall om de inte är rengjorda innan. Då sorteras de efter sin förpackning.
  • Keramik och porslin ska lämnas in på återvinningscentralen och inte slängas i glasåtervinningen.
  • EU-komissionen beslutade även nyligen om att värmeljusbehållarna inte ska sorteras som metallförpackning utan ska sorteras som metallskrot på återvinningscentralen. Viktigt!
Det finns natuligtvis fler saker att vara noga med men detta är de främsta jag kommer att tänka på som man bara slänger i de vanliga soporna.
Om du undrar hur du ska sortera kan du gå in på NSR, där finns en sorteringsgudie där du kan se hur du återvinner ditt avfall :)
 
Kram!
Till top